Автори: Гай Фолконбридж и Андрю Осборн, Ройтерс Следвайте Гласове в ТелеграмРуският

...
Автори: Гай Фолконбридж и Андрю Осборн, Ройтерс Следвайте Гласове в ТелеграмРуският
Коментари Харесай

Ройтерс: Путин иска договорено прекратяване на огъня в Украйна, с което Русия да запази завоюваните досега територии

Автори: Гай Фолконбридж и Андрю Осборн, " Ройтерс " Следвайте " Гласове " в Телеграм

Руският президент Владимир Путин е подготвен да спре войната в Украйна с контрактувано преустановяване на огъня, което да признава сегашните линии на бойните дейности, оповестиха четирима съветски източници пред " Ройтерс "  като обявиха, че той е подготвен да продължи да води война, в случай че Киев и Западът не се съгласят.

Трима от източниците, осведомени с полемиките в обкръжението на Путин, обявиха, че съветският лидер- деец е изразил разочарованието си пред дребна група съветници от това, което счита за подкрепяни от Запада опити за попречване на преговорите и от решимостта на украинския президент Володимир Зеленски да отхвърля диалози.

" Путин може да се бори толкоз дълго, колкото е належащо, само че Путин е подготвен и за преустановяване на огъня - да замрази войната ", сподели друг високопоставен съветски източник, който е работил с Путин и е осведомен с диалозите на най-високо равнище в Кремъл.

Той, както и останалите, представени в този материал, приказва при изискване на анонимност поради деликатността на въпроса. За задачите на този материал " Ройтерс " беседва с общо петима души, които работят или са работили с Путин на високо равнище в политическите и бизнес средите. Петият източник не разяснява замразяването на войната на сегашните фронтове.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков, в отговор на молба за коментар, съобщи, че шефът на Кремъл неведнъж е давал да се разбере, че Русия е отворена за разговор за реализиране на задачите си, заявявайки, че страната не желае " безконечна война ".

Министерствата на външните работи и на защитата на Украйна не дадоха отговор на въпросите.

Назначаването предходната седмица на икономиста Андрей Белоусов за министър на защитата на Русия беше възприето от някои западни военни и политически анализатори като слагане на съветската стопанска система на непрекъсната военна скорост за победа в един нескончаем спор.

Кадровите смени бяха последвани от нескончаем напън на бойното поле и териториален напредък на Русия през последните седмици. Източниците обаче обявиха, че Путин, избран отново през март за нов шестгодишен мандат, по-скоро би употребявал сегашната динамичност на Русия, с цел да остави войната зад тила си. Те не разясниха директно новия министър на защитата.

Въз основа на познанията си за диалози във висшите етажи на Кремъл двама от източниците обявиха, че Путин е на мнение, че триумфите във войната до момента са задоволителни, с цел да продаде успеха на съветския народ.

Най-големият сухопътен спор в Европа след Втората международна война лиши живота на десетки хиляди от двете страни и докара до огромни западни наказания против съветската стопанска система.

Трима източници настояват, че Путин е схванал, че всеки нов трагичен прогрес ще изисква нова общонационална готовност, която той не желае, а един от източниците, който познава съветския президент, споделя, че известността му е спаднала след първата готовност през септември 2022 година

Националната готовност изплаши част от популацията в Русия, като провокира стотици хиляди мъже в наборна възраст да изоставен страната. Проучванията на публичното мнение демонстрираха, че известността на Путин е спаднала с няколко пункта.

Песков съобщи, че Русия няма потребност от готовност и вместо това набира доброволци-изпълнители във въоръжените сили.
Перспективата за преустановяване на огъня или даже за мирни договаряния сега наподобява далечна. Зеленски нееднократно е заявявал, че мир при изискванията на Путин не е вероятен. Той даде обещание да си върне изгубените територии, в това число Крим, който Русия анексира през 2014 година През 2022 година той подписа декрет, с който публично разгласи всевъзможни договаряния с Путин за " невъзможни ".

Един от източниците предвижда, че не може да се стигне до никакво съглашение, до момента в който Зеленски е на власт, в случай че Русия не го заобиколи и не подписа договорка с Вашингтон. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен обаче, говорейки в Киев предходната седмица, съобщи пред кореспонденти, че не има вяра Путин да се интересува от съществени договаряния.

Швейцарски диалози

Украйна се приготвя за договаряния, чийто хазаин идващия месец ще бъде Швейцария, за да се сплоти интернационалното мнение за това по какъв начин да се постави завършек на войната. Разговорите са свикани по самодейност на Зеленски, който е декларирал, че Путин не би трябвало да участва. Швейцария не е поканила Русия. Москва съобщи, че диалозите няма да бъдат надеждни без нейно наличие. Украйна и Швейцария желаят съветските съдружници, в това число Китай, да участват.

В изявление в Китай на 17 май Путин съобщи, че Украйна може да употребява швейцарските договаряния, с цел да накара по-широка група страни да поддържат настояването на Зеленски за цялостно евакуиране на Русия, което съгласно Путин би било по-скоро наложено изискване, в сравнение с съществени мирни договаряния.

Швейцарското външно министерство не отговори на молбата за коментар.

" Готови сме за полемика. Никога не сме отказвали ", съобщи Путин в Китай.

Кремъл споделя, че не разяснява напредъка на по този начин наречената от него специфична военна интервенция в Украйна, само че неведнъж е заявявал, че Москва е отворена за концепцията за договаряния въз основа на " новите действителности на място ".

В отговор на въпроси за този материал представител на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че всяка самодейност за мир би трябвало да зачита " териториалната целокупност на Украйна, в границите на нейните интернационално приети граници " и дефинира Русия като единствената спънка за мира в Украйна. " Кремъл към момента не е посочил никакъв важен интерес към преустановяване на войната, а тъкмо противоположното ", сподели представителят.

В предишното Киев е отхвърлял хипотетичната подготвеност на Русия за диалози като опит да трансферира върху себе си виновността за войната. Киев твърди, че на Путин, чийто екип неведнъж е отричал, че е възнамерявал война, преди да нахлуе в Украйна през 2022 година, не може да се има вяра, че ще съблюдава каквато и да е договорка.

И Русия, и Украйна също по този начин обявиха, че се притесняват, че другата страна ще употребява всяко преустановяване на огъня, с цел да се превъоръжи. Киев и западните му поддръжници разчитат на пакет от американски помощи в размер на 61 милиарда $ и спомагателна европейска военна помощ, с цел да извърнат това, което Зеленски разказа пред Ройтерс тази седмица като " един от най-трудните моменти " на пълномащабната война.

Освен дефицита на муниции след забавянето от страна на Съединени американски щати при одобряването на пакета, Украйна призна, че се стреми да набере задоволително бойци и предишния месец понижи възрастта за мъжете, които могат да бъдат призовани, от 27 на 25 години.

Територия

Всички източници допускат, че настояването на Путин за фиксиране на всички придобивки на бойното поле в договорката не предстои на договаряния.

Въпреки това Путин е подготвен да се задоволи със земите, които има в този момент, и да замрази спора на сегашната фронтова линия, настояват четирима от източниците. " Путин ще каже, че сме спечелили, че НАТО ни е нападнало и сме запазили суверенитета си, че имаме сухопътен кулоар към Крим, което е правилно ", сподели един от тях, като даде собствен разбор.

Замразяването на спора по сегашната линия ще остави Русия да има обилни елементи от четири украински района, които публично ще причисли към Русия през септември 2022 година, само че без цялостен надзор върху нито един от тях.
Подобна договореност не би дала отговор на задачите, които Москва си сложи по това време, когато съобщи, че четирите украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска - към този момент й принадлежат напълно.

Песков съобщи, че не може да става и дума за връщане на четирите района, които в този момент са трайно част от Русия съгласно личната ѝ конституция.

Друг фактор, който играе роля в мнението на шефа на Кремъл, че войната би трябвало да завърши, е, че колкото по-дълго се проточва тя, толкоз повече закалени в сраженията ветерани се завръщат в Русия, недоволни от вероятностите за работа и приходи след войната, което може да сътвори напрежение в обществото, сподели един от източниците, който е работил с Путин.

Русия ще продължи да води война

През февруари трима съветски източници обявиха пред " Ройтерс ", че Съединените щати са отхвърлили предходно предложение на Путин за преустановяване на огъня и заледяване на спора.

Сега при липса на съглашение за преустановяване на огъня Путин желае да завземе допустимо най-вече територии, с цел да усили натиска върху Украйна, като в същото време се стреми да употребява непредвидени благоприятни условия за придобиване на повече, споделиха трима от източниците.

Руските сили управляват към 18% от територията на Украйна и този месец навлязоха в североизточната област Харков.

Путин разчита, че по-многобройното население на Русия спрямо Украйна ще обезпечи предимство на персоналния състав даже и без готовност, подкрепено от извънредно великодушните заплати за тези, които се запишат. " Русия ще продължи ", споделя източникът, който е работил с Путин.

Путин постепенно ще превзема територии, до момента в който Зеленски не излезе с предложение огънят да спре, сподели нашият източник, като съобщи, че съветският водач е изразил мнение пред помощниците си, че Западът няма да обезпечи задоволително оръжия, което ще подкопае морала на Украйна.

Лидерите на Съединени американски щати и Европа обявиха, че ще поддържат Украйна, до момента в който не бъде обезпечен суверенитетът на нейната сигурност. Страните от НАТО и техните съдружници настояват, че се пробват да ускорят доставките на оръжия.
" Русия може да приключи войната когато и да е, като изтегли силите си от Украйна, вместо да продължава да прави брутални офанзиви против украинските градове, пристанища и хора всеки ден ", съобщи Държавният департамент в отговор на въпрос за доставките на оръжия.

И петимата ни събеседници заявиха, че Путин е споделил на съветниците си, че няма планове да нападна територии на НАТО, което отразява обществените му мнения по този въпрос. Двама от източниците цитираха съветските опасения за възходящата заплаха от ескалация със Запада, в това число нуклеарна, поради опълчването в Украйна.

Държавният департамент съобщи, че Съединените щати не са коригирали нуклеарната си позиция нито са забелязали признаци, че Русия се готви да употребява нуклеарно оръжие.

" Продължаваме да следим стратегическата конюнктура и оставаме в подготвеност ", съобщи представителят.

Инфо: reuters.com

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР